-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:14066 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:7

به چه دليل شناخت زمان و مكان در صدور فتوي ملاك است؟



زمان و مكان در موضوع احكام و يا به تعبير دقيقتر در مصاديق موضوع حكم، تأثير گذار بوده و به اصطلاح موضوعساز هستند. كه به تبع آن، حكم يا احكام جديدي را ميطلبد. پس در واقع تغيير شرايط زماني و مكاني، موجب تبدّل موضوع شده و به تبع آن، احكام جديد متناسب با آن مورد نياز ميشود.

به دليل نقش تعيين كننده زمان و مكان در صدور فتوا است كه امام راحل (ره) به طور مكرر در پيامهايشان اين مسأله را مطرح كرده و از مجتهدان خواستهاند كه به اين مهم در صدور فتوا توجه كافي مبذول دارند. ايشان در فرازي از پيامشان خطاب به شوراي نگهبان ميفرمايد:

»تذكري پدرانه به اعضاي عزيز شوراي نگهبان ميدهم كه خودشان قبل از تصميمگيريها، مصلحت نظام را در نظر بگيرند؛ چرا كه يكي از مسائل بسيار مهم در دنياي پرآشوب كنوني، نقش زمان و مكان در اجتهاد و نوع تصميمگيريها است.«

{P - صحيفه نور، ج 21،ص 61 ،سازمان مدارك انقلاب اسلامي، 1369 شمسي. P}

به عنوان نمونه، پياده رفتن به سفر حج، در گذشته امري عادي و موجب افتخار بود اما امروزه و در شرايط زمان و مكان كنوني با دشواريهايي مواجه است كه موجب حرج ميشود و لذا جايز نيست. يعني موضوعي كه در گذشته يك حكم داشت. اكنون حكم ديگري پيدا كرده است. يا، سجده بر چيزهاي خوردني جايز نيست؛ اما اگر در زمان و مكاني ديگر آن چيز مأكول غير مأكول قلمداد شود، به فتواي بسياري از فقها ميتوان بر آن سجده كرد؛ و موارد فراوان ديگر.

{P - براي تحقيق بيشتر، از جمله ر.ك: مجموعه مقالات مربوط به كنگره بررسي مباني فقهي حضرت امام خميني، »نقش زمان و مكان در اجتهاد« به ويژه جلد 2، مقاله »نقش زمان و مكان در اجتهاد«، عباس ظهيري ص 431 - 427، مؤسسه چاپ و نشر عروج، زمستان 1374. P}



مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.